«Η τρελή ροδιά» του Οδυσσέα Ελύτη: συνεργατική διδασκαλία

You are currently viewing «Η τρελή ροδιά» του Οδυσσέα Ελύτη: συνεργατική διδασκαλία

Στις 9 Απριλίου 2025 υλοποιήθηκε δίωρη συνεργατική διδασκαλία στο ποίημα «Η τρελή ροδιά» του Οδυσσέα Ελύτη σε τμήμα της Α Λυκείου στο Εργαστήριο Πληροφορικής του 4ου Πειραματικού ΓΕΛ Τρικάλων «Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης»,  με προσκεκλημένο τον Σύμβουλο Εκπαίδευσης Φιλολόγων νομού Τρικάλων κο Αγαθοκλή Αζέλη. Υπεύθυνες εκπαιδευτικοί για την υλοποίηση της διδασκαλίας ήταν οι Στεργιανή Ζήση, ΠΕ 02 και Λουίζα Πουλιάνα, ΠΕ 06.

Μέσα από τον κύκλο της ανάγνωσης οι μαθήτριες και οι μαθητές ανέδειξαν διφορούμενες πτυχές σε σχέση με τα συναισθήματα που βιώνουν από τη δράση και την πορεία της ροδιάς, καθώς και την κρυπτικότητα της υπερρεαλιστικής γραφής. Οργανικό μέρος της διδασκαλίας υπήρξε το Chat GPT, ως εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης για τη διερεύνηση ερωτημάτων που σχετίζονται με το ύφος και την τεχνοτροπία του ποιήματος. Το γλωσσικό μάθημα των Αγγλικών αξιοποιήθηκε στο πλαίσιο της αναγνωρισιμότητας του ποιήματος πέρα από τα ελληνικά σύνορα, της μετάφρασης και κατ’ επέκταση της σύγκρισής της με το πρωτότυπο.  

Όλες οι απόψεις και δημιουργίες των μαθητριών/μαθητών, καθώς και οι απαντήσεις μέσω της τεχνητής νοημοσύνης καταγράφονταν σε συνεργατικό Λογισμικό Παρουσίασης, το οποίο διευκόλυνε τη ροή της διδασκαλίας και έδινε τη δυνατότητα για αναθεώρηση. Ένα από τα γενικά συμπεράσματα που προέκυψαν μέσα από την αξιοποίηση του Chat GPT ήταν η ανάγκη για ακρίβεια και διευκρίνιση στα ερωτήματα που οι μαθήτριες/μαθητές έθεταν, καθώς και η ανάγκη περαιτέρω ερωτήσεις, προκειμένου να λάβουν μια ολοκληρωμένη απάντηση. Τούτος, εξάλλου, υπήρξε και ο κύριος ρόλος των υπευθύνων εκπαιδευτικών και του κου Αζέλη, ώστε οι μαθήτριες/μαθητές να εμβαθύνουν επί της ουσίας στην αξιοποίηση εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης.

Στη διδασκαλία συμμετείχαν ενεργά και ο Σχολικός Συντονιστής των Φιλολογικών μαθημάτων του σχολείου κος Αθανάσιος Παπαδημητρίου μαζί με μαθήτριες και μαθητές ενός τμήματος των Ανθρωπιστικών Σπουδών της Γ Λυκείου, λαμβάνοντας ρόλο ερευνητικό σε θέματα υπερρεαλιστικής γραφής στην «Τρελή ροδιά», με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης.

Η συνεργασία ανάμεσα σε εφήβους της Α και Γ Λυκείου ανέδειξε αφενός τις διδακτικές γέφυρες ανάμεσα σε δύο διαφορετικές τάξεις, αφετέρου την ανάγκη για ενδοδιδακτικές δράσεις μικτών τμημάτων, μέσα από τις οποίες πολλαπλασιάζονται οι μαθησιακές προοπτικές, αλλά και ενισχύονται οι δεσμοί στη σχολική κοινότητα.

Ευχαριστούμε θερμά τον κο Αγαθοκλή Αζέλη, ο οποίος για μια ακόμη φορά υπήρξε συνοδοιπόρος μας σε αυτό το «τρελό» ταξίδι της ροδιάς!