Το 2005 ο ΟΗΕ καθιέρωσε την 27η Ιανουαρίου Διεθνή Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος. Κάθε χρόνο, αυτήν την ημέρα, η ανθρωπότητα τιμά διεθνώς τη μνήμη των εκατομμυρίων Εβραίων, αθώων θυμάτων της φρίκης του Ολοκαυτώματος, που εξολοθρεύτηκαν, μαζί με εκατομμύρια άλλους αθώους, στα κρεματόρια και στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης. Το Ολοκαύτωμα των Εβραίων είναι το μεγαλύτερο έγκλημα του 20ου αιώνα και το μεγαλύτερο ομαδικό στην ιστορία της ανθρωπότητας. Στα στρατόπεδα συγκέντρωσης των Γερμανών Ναζιστών κατά τη διάρκεια του β’ παγκοσμίου πολέμου εξοντώθηκαν έξι εκατομμύρια Εβραίοι και εκατομμύρια άλλοι αθώοι. Ήταν 27 Ιανουαρίου του 1945 όταν οι συμμαχικές δυνάμεις απελευθέρωσαν το μεγαλύτερο στρατόπεδο «θανάτου» – εκεί εξοντώθηκαν περίπου 1,5 εκατομ. άνθρωποι – το Άουσβιτς – Μπιρκενάου που βρίσκεται σήμερα σε πολωνικό έδαφος.
Το 4ο πειραματικό λύκειο «Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης» αφιέρωσε δύο διδακτικές ώρες για να τιμήσει την Ημέρα του Ολοκαυτώματος. Οι μαθητές και οι μαθήτριες της α’ τάξης είδαν συγκλονιστικές φωτογραφίες σκελετωμένων ανθρώπων, ομαδικών τάφων με εκατοντάδες πτώματα και κτισμάτων του Άουσβιτς, του τόπου μαρτυρίου τους. Ιδιαίτερη εντύπωση έκαναν οι φωτογραφίες από τις σημερινές γυάλινες βιτρίνες του μουσείου του Άουσβιτς με τα αναρίθμητα προσωπικά αντικείμενα (γυαλιά όρασης, βαλίτσες, είδη υγιεινής, προσωπικά αντικείμενα, παιδικά παιχνίδια, παπούτσια, ρούχα) που οι Ναζί τα αφαιρούσαν από τα θύματα για να διοχετεύσουν στο εμπόριο! Η πιο συγκλονιστική εικόνα ήταν αυτή των χιλιάδων κομμένων κοσίδων μαλλιών κοριτσιών και γυναικών. Επίσης, είδαν την αίθουσα του θαλάμου αερίων στον οποίο εξοντώνονταν οι κρατούμενοι και τη διπλανή αίθουσα με τους φούρνους του κρεματορίου στο οποίο αποτέφρωναν τα πτώματα.
Άκουσαν συγκινητικές αφηγήσεις ανθρώπων που διασώθηκαν από το κολαστήριο του στρατοπέδου και περιέγραφαν με τα μελανότερα χρώματα τις συνθήκες διαβίωσής τους καθώς και τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους κατά τη διάρκεια της παραμονής τους σ’ αυτό.
Η εκδήλωση έκλεισε με ένα και μόνο μήνυμα: «Ποτέ Ξανά».
Οι συντελεστές του επετειακού αφιερώματος ήταν οι εκπαιδευτικοί Κουφογιάννης Ευθύμιος, διευθυντής, Ζήση Στεργιανή, φιλόλογος.