Το σχολείο συμμετείχε στη διημερίδα με τίτλο «Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία: Γέφυρες Καινοτομίας και Δημιουργικότητας», που πραγματοποιήθηκε στις 4 και 5 Απριλίου στο αμφιθέατρο του Τμήματος Γεωπονίας και Αγροτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στο πανεπιστημιακό campus «Γαιόπολις».
Την ευθύνη της διοργάνωσης της εκδήλωσης είχαν η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Θεσσαλίας και η Περιφερειακή Επιτροπή Προτύπων και Πειραματικών Σχολείων (ΠΕΠΠΣ), με στόχο την ανάδειξη των καλών πρακτικών και των καινοτόμων δράσεων των Πειραματικών και Προτύπων σχολικών μονάδων, από την ίδρυσή τους το 2021 μέχρι σήμερα, αλλά και την επικοινωνία και αλληλεπίδραση όλων, δεκατεσσάρων στο σύνολο, των πρότυπων και πειραματικών σχολείων της περιφέρειας Θεσσαλίας.
Την εκδήλωση συντόνισαν η διευθύντρια Περιφερειακής Εκπαίδευσης Θεσσαλίας κ. Ζιάκα Βασιλική, η πρόεδρος της ΠΕΠΠΣ Θεσσαλίας, καθηγήτρια κ. Λαζαρίδου Αγγελική και η περιφερειακή Επόπτρια Εκπαίδευσης κ. Παπαδημητρίου Άρτεμις.
Χαιρετισμό στο άνοιγμα της εκδήλωσης απηύθυνε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, καθηγητής κ. Κουρέτας Δημήτριος, ο οποίος επισήμανε ότι “ενώ αυτά τα σχολεία έχουν σημαντικό ρόλο, δεν έχει γίνει κατανοητό πλήρως από την κοινωνία πόσο αναγκαία είναι. Υπάρχει μια αντίφαση, καθώς κάποιοι θεωρούν τα σχολεία αυτά ελιτίστικα, ενώ άλλοι δεν έχουν καταφέρει να εξηγήσουν τη χρησιμότητά τους με αποτελεσματικό τρόπο». Παράλληλα, τόνισε ότι “το να φοιτάς σε ένα καλό σχολείο μπορεί να προσφέρει μεγάλες ευκαιρίες“.
Σημείωσε, επίσης, ότι “η αριστεία δεν είναι απλώς ανταγωνισμός με τους άλλους, αλλά μια προσωπική διαδικασία υπέρβασης και εξέλιξης. Η πραγματική αριστεία έρχεται όταν κάποιος προσπαθεί να ξεπεράσει τα προσωπικά του όρια, να εξελιχθεί μέσα από τις δικές του αναζητήσεις και να ολοκληρωθεί ως άτομο“. Έκλεισε δε, τον χαιρετισμό του με αναφορά στον μύθο για τον Ηρακλή και το δίλημμα επιλογής του δρόμου της αρετής κα ιτης κακίας δίνοντας έτσι το μήνυμα στους μαθητές και καθηγητές να έχουν υπομονή και να μην παραδίδονται στις δυσκολίες, καθώς μόνο μέσα από αυτές θα έρθει η επιτυχία.
Χαιρετισμούς απηύθυναν, επίσης, ο αντιπεριφερειάρχης Παιδείας κ. Βασίλης Σίμος, ο αντιδήμαρχος Παιδείας του Δήμου Λαρισαίων κ. Ηρακλής Γερογιώκας, ο πρόεδρος του τμήματος Γεωπονίας – Αγροτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Αλέξανδρος Παπαχατζής, Διευθυντές Εκπαίδευσης, Επόπτες Ποιότητας Εκπαίδευσης και Σύμβουλοι Εκπαίδευσης.
Επίσης, εκ μέρους της ΔΕΠΠΣ παραβρέθηκε και η προϊσταμένη του Αυτοτελούς Τμήματος Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. Λαμπρινή Παπατσίμπα η οποία στην παρέμβασή της τόνισε ότι «αυτό το εγχείρημα γίνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε τόσο μαζικό επίπεδο, με συμμετοχή σχολείων από όλη την περιφέρεια Θεσσαλίας, και αποσκοπεί στη δημιουργία ενός δικτύου καινοτομίας στην εκπαίδευση».
Το 4ο Πειραματικό ΓΕΛ Τρικάλων «Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης» συμμετείχε στη διημερίδα με ομάδα εκπαιδευτικών και μαθητών. Την Παρασκευή 4 Απριλίου εξαμελής ομάδα μαθητών και μαθητριών συνοδευόμενοι από τον διευθυντή κ. Κουφογιάννη Ευθύμιο, την υποδιευθύντρια κ. Πουλιάνα Λουίζα και την εκπαιδευτικό κ. Ζήση Στεργιανή, παρουσίασε τις καινοτόμες δράσεις του σχολείου που αφορούσαν τη διδασκαλία, τη συνεργασία με το πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, τη συμμετοχή σε πανελλαδικούς διαγωνισμούς με πολλά βραβεία και γενικότερα την εξωστρέφεια του σχολείου, ενώπιον πολυπληθούς κοινού, στελέχη της εκπαίδευσης, εκπαιδευτικούς και μαθητές/τριες άλλων πειραματικών σχολείων. Οι μαθητές/τριες ήταν οι: Μπέης Ιάσονας, Αθανασίου Φανή, Λαμπροπούλου Κατερίνα, Καραΐσκος Σωτήρης, Θεοχάρης Γιώργος και Ντάφου Φιλίτσα.
Το Σάββατο 5 Απριλίου ο διευθυντής κ. Κουφογιάννης Ευθύμιος μαζί με την υποδιευθύντρια κ. Πουλιάνα Λουίζα και την εκπαιδευτικό κ. Ζήση Στεργιανή παρουσίασαν τα αποτελέσματα της πιλοτικής εφαρμογής των νέων προγραμμάτων σπουδών όπως και προτάσεις για τη βελτίωσή τους κατά την εκπαιδευτική διαδικασία. Τις εργασίες του Σαββάτου παρακολούθησαν και οι εκπαιδευτικοί του σχολείου κ.κ. Δημόπουλος Κωνσταντίνος και Τσιάκα Ζωή.