Οι μαθητές και οι μαθήτριες του 4ου Πειραματικού ΓΕΛ Τρικάλων Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης συμμετείχαν στη μεγάλη γιορτή δημιουργίας και ψηφιακών δεξιοτήτων «Ο Θε-ΤΑΛΩΣ συναντά τα e-trikala»που διοργανώθηκε από τις Διευθύνσεις Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Τρικάλων, την Περιφέρεια Θεσσαλίας και Δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων. Η δράση υλοποιήθηκε την Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 στην πλατεία Ρήγα Φεραίου με τη συμμετοχή πολλών ομάδων από σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του νομού μας.
Οι Όμιλοι «Θεατρικό εργαστήρι» και «Κινηματοθέατρο» του 4ου Πειραματικού ΓΕΛ Τρικάλων «Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης», συμμετείχαν στην κατηγορία 2 Video Art με το βίντεο “Smart Living”, όπου αναδεικνύεται η έξυπνη πόλη των Τρικάλων με τις χαρακτηριστικές γωνιές της, τις άρρηκτα συνδεδεμένες με την καθημερινότητα και τις δραστηριότητες των νέων κατοίκων της πόλης, σε συνδυασμό με την ορθή χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας, η οποία πλέον αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής των εφήβων. Σκοπός και μήνυμα του βίντεο, όπως αυτό σχεδιάστηκε, οργανώθηκε και υλοποιήθηκε με πνεύμα ομαδικότητας και συνεργασίας από 25 μαθητές/-τριες των Β’ και Γ’ τάξεων, αποτελεί η απεικόνιση της διασύνδεσης των νέων κατοίκων της πόλης μέσω της τεχνολογίας, και ουσιαστικά η ταυτόχρονη σύζευξη των σημείων της πόλης και των αγαπημένων δραστηριοτήτων τους σε ένα φιλικό και γόνιμο προς τους νέους περιβάλλον, όπου μπορούν να εκφραστούν ελεύθερα, να δημιουργήσουν, να αθληθούν, να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους, να ενισχύσουν τις γνώσεις τους και την κριτική τους σκέψη, να επικοινωνήσουν. Αυτό λέγεται Smart Living!
Στο βίντεο συμμετείχαν οι μαθητές-τριες Οικονόμου Ελπίδα, Μανούρα Στεφανία, Παπαγιαννούλα Έλενα, Χύτα Δέσποινα, Σουλεϊμάνη Βάσω, Ζαφόλια Εβίτα, Γκιολέ Μιχαέλα, Τζιαμούρτας Ζήσης, Πελεκάνης Άρης, Ντίνα Θεοδώρα, Βλαχοδήμου Παναγιώτα, Μητρονάτσιου Αγγελική, Ταμπάκου Χριστίνα, Τσαγκαδοπούλου Θεοδώρα, Ράπτης Αλέξανδρος, Σκρέτα Μαριάνθη, Φαλαγκάρας Κωνσταντίνος, Σπανιά Θεοφανία, Κλωτσοτήρα Χαρά με guests την Δέσποινα Δεληλίγκα, και τους skaters Κάβρα Γιώργο, Λαλιώτη Νικόλαο, Πλανόπουλο Θανάση και Σταμούλη Δημήτρη. Σε ρόλο μοντέρ και σκηνοθέτη η μαθήτρια της Γ’ τάξης Νταράλα Όλγα, και υπεύθυνη εκπαιδευτικός η κα Πουλιάνα Λουίζα, ΠΕ06-Αγγλικής. Το έργο παρουσιάστηκε και υποστηρίχθηκε στην εκδήλωση από τις μαθήτριες Ντίνα Θεοδώρα, Βλαχοδήμου Παναγιώτα και Μητρονάτσιου Αγγελική.
Δείτε το Video Art “Smart Living” εδώ.
Επίσης, την ημέρα της εκδήλωσης ομάδα μελών των ομίλων, αποτελούμενη από τους-τις μαθητές-ριες Παπαστεργίου Φαίη, Δεληντζή Ράνια, Γεροκώστα Μαρίλια, Ζαφόλια Αλεξάνδρα, Καραβασίλη Γεωργία, Μπιλιάλη Αθανασία, Πρόκο Ιλιάνα, Ντίνα Θεοδώρα, Βλαχοδήμου Παναγιώτα, Κουβάτα Ελευθερία, Παπακώστα Ευαγγελία, Καραΐσκο Σωτήρη και Κωτούλα Βασίλη, συμμετείχε στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο στον πεζόδρομο της Ασκληπιού με τρία χορευτικά σύνολα με τίτλο “E-motion”, τα οποία εξέφραζαν τη σύνδεση τεχνολογίας και ενός σύγχρονου modus vivendi.
Ο Όμιλος Ρομποτικής του 4ου Πειραματικού ΓΕΛ συμμετείχε στην έκθεση Ρομποτικών Κατασκευών με δύο έργα που σχετίζονται με την έξυπνη πόλη.
Το πρώτο έργο ήταν το έξυπνο parking για συμβατικά και ηλεκτρικά οχήματα το οποίο παρέχει τη δυνατότητα στους πολίτες να ενημερώνονται σε πραγματικό χρόνο για το πλήθος των διαθέσιμων θέσεων για οχήματα της κάθε κατηγορίας μέσω εφαρμογής κινητού. Το έργο κατασκευάστηκε από τους μαθητές Μαρίλια Γεροκώστα, Θωμά Δημητριάδη, Κατερίνα Λαμπροπούλου, Μάριο Μήτσιο, Ιάσωνα Μπέη και Χρήστο Τσιχρίνη.
Το δεύτερο ήταν το έργο «Εξοικονόμησης ενέργειας με Μηχανική Μάθηση», όπου με τη βοήθεια της Μηχανικής Μάθησης πάνω σε πραγματικά δεδομένα δίνεται η δυνατότητα πρόβλεψης των μελλοντικών αναγκών σε θερμική ενέργεια. Κατασκευάστηκε το προηγούμενο έτος από τους μαθητές Δεληντζή Αναστάση, Δημητριάδη Θωμά, Μοσχόπουλο Δημήτρη, Μπεσλεμέ Φώτη, Ράπτη Βασίλη, Ράπτη Αλέξανδρο, Τσαρούχα Κων/νο και Παπαθανασίου Βασίλη.
Τα παραπάνω έργα παρουσιάστηκαν και υποστηρίχθηκαν στη εκδήλωση εξαιρετικά από τους μαθητές Παπαθανασίου Βασίλη, Τσαρούχα Κων/νο και Τσιχρίνη Χρήστο.
Υπεύθυνη εκπαιδευτικός η κ. Σούλα Νικολέττα, ΠΕ86.
Τέλος, ένα τρίτο έργο παρουσιάστηκε από τους μαθητές και τις μαθήτριες του Α1 τμήματος. Πρόκειται για έναν χάρτη ψηφιακής παρουσίασης μνημείων, προτομών και αγαλμάτων της πόλης μας. Τα παιδιά ανέλαβαν το καθένα από ένα μνημείο της πόλης, το επισκέφθηκαν, το φωτογράφησαν, αναζήτησαν σε πηγές την ιστορία του και ανέλαβαν να το παρουσιάσουν σε ένα μικρό βίντεο. Κάθε βίντεο συνδέθηκε με έναν μοναδικό QR Κωδικό που τοποθετήθηκε πάνω στον χάρτη. Έτσι, δημιουργήθηκε ένας ψηφιακός χάρτης που περιλαμβάνει αφηγήσεις/πληροφορίες για 18 μνημεία, προτομές, ανδριάντες ή αγάλματα που βρίσκονται διάσπαρτα σε διάφορα σημεία της πόλης των Τρικάλων. Θυμίζουμε ότι το κεντρικό θέμα της δράσης με τίτλο «Ο Θε-ΤΑΛΩΣ συναντά τα e-trikala» ήταν η σύνδεση των ανθρωπιστικών επιστημών και τεχνών με τις θετικές επιστήμες και την τεχνολογία.
Δείτε το promo video εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=brUH-5OLqHI&t=4s
Στη δημιουργία και στην παρουσίαση του ψηφιακού χάρτη συμμετείχαν οι μαθητές και μαθήτριες του Α1 τμήματος: Αξούριστου Μαρία, Αποστολοπούλου Ευγενία, Αργυροπούλου Εύα, Αργυροπούλου Στέλλα, Βραζιώτης Εφραίμ, Γεροκώστα Μαρίλια, Γιαννή Μαριάννα, Γιαννούλας Στέφανος, Γκίκα Ελένη, Γκουντέβενος Βασίλης, Γούλα Εύα, Καλαντζή Μαρία, Καλλιντέρης Άρης, Καλύβα Μαρία, Καντζούρα Μαριάντα, Καπλάνης Δημήτρης, Καραϊσκος Σωτήρης, Καραμπούλης Βαγγέλης, Καραμπούλης Στέλιος, Κλαπανάρα Κωνσταντίνα και Λάμπα Ραφαηλία με υπεύθυνη εκπαιδευτικό της δράσης τη φιλόλογο Βάγγου Ευφροσύνη.
Τα παιδιά χάρηκαν όχι μόνο τη διαδικασία ολοκλήρωσης του χάρτη αλλά και τη συμμετοχή τους στην παρουσίαση του έργου τους ανάμεσα σε τόσα άλλα σχολεία με ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες δημιουργίες. Τα πολλά συγχαρητήρια που απέσπασαν από τους επισκέπτες που βρήκαν τη δημιουργία του χάρτη μία ¨πρωτότυπη και πολύ έξυπνη ιδέα που ταιριάζει απόλυτα με τη φιλοσοφία της δράσης¨ τους έδωσαν δύναμη να συνεχίσουν με μεγαλύτερη όρεξη το ταξίδι τους στην έρευνα, την αριστεία και την καινοτομία. Αξίζει να σημειωθεί ότι η κ. Σουφλιά Ευαγγελία ανέλαβε, αφιλοκερδώς, να εκτυπώσει τον χάρτη σε PVC, μία καινοτόμα τεχνική εκτύπωσης τελευταίας τεχνολογίας, που ανέδειξε τη δουλειά των παιδιών με τον καλύτερο τρόπο. Πολλά συγχαρητήρια αξίζουν στους διοργανωτές! Ελπίζουμε ο… Θε-ΤΑΛΩΣ να γίνει θεσμός για την πόλη μας!